En av de allra populäraste motorsporterna i Sverige är folkrace. Det här är en sport som är relativt billig att delta i och man kan också tävla och träna på flera olika platser i landet. När det gäller bilarna krävs det inte heller speciellt mycket av dem för att det ska vara tillåtet att använda dem på banan.
Tävla i folkrace
Om man vill tävla i folkrace behöver man först och främst veta vilken bana man vill tävla på, och var det anordnas tävlingar. Genom anmälan online kan man sedan enkelt anmäla sig till den eller de tävlingar man vill vara med i.
När man kommer till tävlingsplatsen med sin bil har man i regel en viss yta man får hålla till på. Den kan variera i storlek men generellt sett får man plats med bil, kärra och dragbil. Det brukar också finnas möjlighet att sätta upp ett tält där man kan meka med bilen eller bara ta skydd från oväder om det skulle behövas.
På tävlingsplatsen blir bilarna kontrollerade innan det är dags att köra in på banan. Efter det är det dags att börja köra. Man kan antingen tävla i ett eller flera lopp och dessutom kan man vara med i olika klasser med samma bil om man så vill.
Bilarna
Inom folkrace finns det egentligen inte så stora krav på bilarna. Bilarna behöver till exempel inte vara besiktigade. De ska dock gå igenom en besiktning på tävlingsplatsen. I den ingår bland annat en koll av bromsarna och bilen gås dessutom igenom så att den inte har allt för många vassa delar. Bilen gås också igenom sett till säkerhetsaspekter. Kontrollanten tittar så att ratt, säten och bälten verkligen sitter som de ska och att de fungerar. Besiktningen är dock långt ifrån lika ingående som en vanlig kontrollbesiktning.
Inom folkrace får man köra i stort sett vilka bilar man vill. Märke och modell spelar ingen större roll men många gånger används äldre bilar som sett sina bästa dagar. I sporten förekommer nämligen en hel del plåtkontakt och dessutom kan banorna vara leriga.
Att få tag i en folkracebil
Efter varje folkracetävling säljs de bilar som varit med i loppen. Undantaget är när det gäller klasser för amatörer. De får behålla sina bilar. Annars säljs bilarna för 6500 kronor styck. Alla som är intresserade av att köpa bilen får lägga ett anbud på just 6500 kronor och sedan lottas det bland alla lämnade anbud. När bilen säljs får den tidigare ägaren plocka ut förarstol, ratt och bilbälte om andra reservdelar finns kvar i bilen. Finns inget annat bälte att montera dit får det inte tas bort vid en försäljning.
Man kan också köpa en folkracebil på annons men då kan priset vara både högre och lägre.