Rally är en sport som antigen kan köras på banor som står uppställda hela tiden, eller på banor som anordnas tillfälligt. Det är en ganska fartfylld sport och bilarna håller sig inte alltid på vägen. Det är dock inte alls lika vanligt med dödsolyckor som till exempel inom formel 1.

Titta på rallysändningar

För att sätta sig in lite mer i vad rally egentligen är kan man med fördel titta på en del rallysändningar. På SVT brukar det varje år sändas en del rallytävlingar direkt. Förutom att lära sig mer om sporten och få möjlighet att titta mer på bilarna kan man också få lite mer koll på körteknik och på hur man hanterar olika typer av underlag under loppets gång.

Att tävla i rally

Rallytävlingar anordnas på flera platser runt om i Sverige. Loppen kan gå på asfalt, skogsvägar, över åkrar och mycket annat. Om man inte har kört rally innan eller om man inte har en egen bil kan det vara klokt att åka med en erfaren förare ett par gånger innan man själv ger sig ut i loppen. Då får man en större inblick i hur själva tävlingsdagen egentligen går till.

Rallybilen

När det gäller rallybilar behöver de inte kontrollbesiktigas som en vanlig bil. Däremot ska de gå igenom en kontroll innan man får delta i loppen med dem. En rallybil ser i regel ut som en vanlig bil, men den har en kraftigare motor, bättre stötdämpning och mer anpassade bromsar. Många rallybilar är vanliga bilar som har byggts om och trimmats för att gå snabbare. Andra bilar är skapade just för att användas i rally av olika slag, men de är i regel dyrare att köpa.